Een groot deel van de bevolking heeft last van een droge huid. Hierbij kunnen verschillende vormen en gradaties worden onderscheiden. Een droge huid komt vooral vaak voor bij kinderen jonger dan 10 jaar en mensen ouder dan 60 jaar. Tussen de leeftijd van 10 jaar en 60 jaar hebben aanzienlijk meer vrouwen dan mannen last van een droge huid. Ongeveer 15 à 20% van de mensen lijdt aan atopisch eczeem als gevolg van een droge huid (xerodermie).
Oorzaken van een droge huid
Een droge huid is afhankelijk van verschillende externe (exogene) en interne (endogene) factoren:
Kenmerkende exogene factoren zijn het klimaat en omgevingsfactoren, zoals contact van de huid met chemicaliën zoals reinigings- en oplosmiddelen. Andere exogene factoren zijn blootstelling aan UV-straling en de invloed van huidverzorgingsproducten en therapeutische preparaten, zoals geneesmiddelen (zowel uitwendig als inwendig).
De endogene factoren die tot een droge huid kunnen leiden of het ontstaan hiervan kunnen beïnvloeden zijn onder andere aanleg, de natuurlijke veroudering van de huid, hormonale invloeden en bepaalde huid- en stofwisselingsziekten (atopische dermatitis, psoriasis, ichthyosis en diabetes).
Vormen van een droge huid
Er bestaan verschillende oorzaken voor en gradaties van een droge huid, variërend van lichte vormen tot duidelijke huidziekten. In de praktijk zijn de afzonderlijke vormen niet altijd duidelijk van elkaar te onderscheiden. Toch kan over het algemeen wel onderscheid worden gemaakt tussen een problematische droge huid en een extreem droge huid. Beide types worden in wezen veroorzaakt door een tekort aan natuurlijke vochtvasthoudende factoren (i), in het bijzonder ureum (i). In verband met de pathogenese is een atopisch droge huid een speciale vorm, waarbij een verstoord vetzuurmetabolisme in de huid een belangrijke rol speelt.
Droge en ruwe huid
Kenmerken van een problematische droge huid zijn:
- Lichte schilfering
- Ruwheid
- Trekkend gevoel
- Eventueel jeuk
Eén van de belangrijkste oorzaken van de problematische droge huid is verminderd vochtvasthoudend vermogen van de huid. Dit is afhankelijk van de concentratie van natuurlijke vochtvasthoudende factoren (i) (NMF), waarvan ureum (i), aminozuren en epidermale lipiden (vooral triglyceriden, vrije vetzuren en cholesterol) de belangrijkste zijn.
Ureum wordt gevormd bij de afbraak van bepaalde aminozuren – vooral arginine – tijdens het verhoorningsproces (i) van de cellen. Bij verstoring van het verhoorningsproces (i) ontstaat een tekort aan deze aminozuren – vooral arginine. Dit leidt tot een opvallende verlaging van de ureumconcentratie in de huid, waardoor het natuurlijke vochtvasthoudende vermogen vermindert. Vergelijkende klinische metingen hebben aangetoond dat de ureumconcentratie bij de droge huid 50% lager is dan bij een gezonde huid. Door dit tekort aan natuurlijke vochtvasthoudende factoren (i) (met name ureum (i)) neemt het transepidermaal vochtverlies (TEWL) toe.
Gebruik van een huidverzorgingsproduct met ongeveer 3 tot 5% ureum (i) kán het tekort aan deze natuurlijke vochtvasthoudende factor ureum (i) compenseren. Deze producten kunnen helpen om het vochtvasthoudende vermogen van de huid te herstellen zodat de conditie van de huid verbetert of genormaliseerd kan worden.
Ureum is een natuurlijke vochtregulerende factor die een belangrijke rol speelt bij het vochtvasthoudende vermogen van de huid. Lage ureumconcentraties leiden tot meer transepidermaal vochtverlies.
De zeer droge en schilferige huid
De kenmerken van een extreem droge huid, die bijvoorbeeld optreedt bij ouderen of bij sterke uitdroging van de handen, zijn:
- Ruwheid
- Barsten met een neiging tot het ontstaan van kloven
- Verhoorning / schilfering
- Regelmatig jeuk
In tegenstelling tot de problematische droge huid, is toediening van een lage concentratie ureum (i) (3 tot 5%) niet voldoende voor de extreem droge huid om het vochtvasthoudende vermogen van de huid te herstellen. Vaak is het aanbrengen van producten met een hoger ureumgehalte (10%) aan te bevelen.
Het aantal mensen dat zegt last te hebben van een gevoelige huid is toegenomen van ongeveer 30% in de jaren ‘80 tot 50 à 60% tegenwoordig. Naast meer bewustzijn over de gezondheid spelen ook andere factoren hierbij een rol zoals erfelijke factoren, de werkplek, omgevingsfactoren en psychosomatische factoren.
Gevoelige huid
De gevoeligheid van de huid wordt beïnvloed door persoonlijke, interne factoren maar ook door externe factoren zoals het klimaat en de seizoenen. Verschillende prikkels zoals blootstelling aan UV-straling, veel contact met water, alkaliën of oplosmiddelen alsook huidpeelings kunnen de huid gevoeliger maken.
De huid kan ook door inwendige ziektes zoals diabetes of nierinsufficiëntie gevoeliger worden. Over het algemeen duidt de term ‘gevoelige huid’ op een huidconditie met een lagere weerstand tegen irriterende stoffen.
Zichtbare kenmerken van een gevoelige huid zijn:
- Roodheid
- Zwellingen
- Schilfers
- Eczeem
Daarnaast zijn er subjectieve niet-zichtbare tekenen van een gevoelige huid zoals:
- Prikkelend gevoel
- Branderig gevoel
- Jeuk
- Trekkend gevoel
De definitie van een ‘gevoelige huid’
De moeilijkheid bij het opstellen van een wetenschappelijke definitie van de term ‘gevoelige huid’ zit in het feit dat er weinig meetbare objectieve criteria voor dit verschijnsel zijn. De conditie van de beschermende zuurmantel (i) of de hydrolipidelaag en dus de werking van de epidermale barrière speelt echter een belangrijke rol bij de gevoeligheid van de huid. Meting van het transepidermale vochtverlies (TEWL) verschaft informatie over de barrièrefunctie, maar zelfs als er geen zichtbare huidveranderingen optreden, kan een verhoogde TEWL-waarde op een beschadigde barrièrefunctie duiden.
Schematische weergave van vochtverlies via de opperhuid (TEWL) en vocht dat via een zweetklier verdwijnt.
- Vochtverlies via de opperhuid
- Transpiratie
- Opperhuid (epidermis)
- Lederhuid (dermis)
Behandelingen
EAU THERMALE SPA hypo-allergeen | 60 minuten
Gevoelige huid, parfum vrij, weerstand verhogend. Kalmeren, beschermen en in balans brengen van de huid.
Hydradvance | 90 minuten
Een intensieve hydraterend vochtbad voor de huid. Voorkomen van vochtlijntjes die later rimepls worden. Vasthouden van het vocht in de bovenste lagen van opperhuid. versterken van de barrière functie van de huid.
Micro-needling (dermaroller instituut)
De techniek wordt uitgevoerd met een medische dermaroller, een rollertje met kleine naaldjes dat doelgericht over de huid wordt gerold.
Producten
DROGE HUID
Crème Nutritive Confort
Een zachte sluier van ultra voeding, omdat een goed doorvoede huid er altijd zichtbaar jonger uitziet.
Elixir Relipidant Essentiel
Een origineel concept: Een oplossing voor alle huidtypes (behalve vette) om hen te beschermen tegen droogheid. Ultra-voedend verzacht dit elixer onmiddellijk en vermindert een eventueel trekkerig gevoel.
GEVOELIGE HUID
EAU DEMAQUILLANTE
2-in1 reiniger die mild en doeltreffend gezicht en ogen in een enkel gebaar reinigt
SPA Fluide
Voor de gevoelige gemengde huid SPA Ceme Voor de gevoelige huid die snel droog wordt
SPA Masque
Noodbehandeling die de huid omhult met zachtheid en het oncomfortable gevoel verzacht
SPA S.O.S Serum
Werkt als cosmetisch verband, al na 14 dagen is de huid mindergevoelig voor agressieve invloeden.